אחד התפקידים המאתגרים בבניית צוותים מנצחים היא גיוס מועמדים מתאימים שיצליחו לתפקד אחד עם השני וירימו את הארגון למעלה, בהשגת היעדים שלו. ברגע שנעבוד בצורה יעילה בארגונים אז גם הארגון יהיה יעיל והמבנה הארגוני יהיה פחות חשוב.
המודל PAEI שפותח ע"י פרופ' יצחק קלדרון אדיג'ס, מומחה עולמי לניהול ולהתנהגות ארגונית ובעל מתודולוגיית ניהול הקרויה על שמו, מציג תאוריה ניהולית של עבודה בארגון, הבנויה מארבעה טיפוסים של אנשים. לטענתו ארגון שאיננו מורכב מארבעת הטיפוסים האלה, הוא ארגון שלא מתפקד. ארבעת הטיפוסים בעצם משלימים אחד את השני. הטיפוסים האלה חושבים ומתנהלים אחרת והחיבור ביניהם מאוד קשה. הטיפוסים הם:
(יצרן - משימתי) Producer - מעשי ופרקטי, עוסק בביצוע עם דגש רב על התוכן וללא מתן חשיבות רבה לצורה. עובד מסור ומשקיע, נמצא שעות רבות בעבודה. נוטה לבצע הכל בעצמו ולא מאציל סמכויות, חושב לטווח הקצר מתפקד טוב במצבי לחץ. טיפוס מאוד ריכוזי.
(מנהלן - המנתח) Administrator - שם דגש על היעילות והתכליתיות, אבל עוסק יותר בדרך ובשיטה בה הדברים מתבצעים, תכליתי ומסודר. במילותיו של אדיג'ס: "הוא יעדיף להיות לגמרי טועה מאשר צודק חלקית". כל פעולה שלו כפופה לנוהל. בדרגים הגבוהים, המנתח עשוי להיות סמנכ"ל הכספים או האחראי על הארגון.
(יזם - המקדם) Entrepreneur - בעל חזון, יצירתי, תזזיתי, רואה דברים לפני כולם, אולם נוטה לפעמים לחולמנות, גדוש ברעיונות, עם נטייה לווכחנות יתר. בעל יכולת ביצוע מועטת, ועוסק רוב הזמן בחשיבה ושיחה על רעיונות חדשים. זה אחד הדברים שגורם לארגון להתפתח.
(מתכלל) Integrator - מגשר בין הסגנונות, ער לפוליטיקה הארגונית, מקשיב לאחרים ומתאים את עצמו לדעת הרוב. מסוגל לראות את התמונה הארגונית הכוללת ולאחד את שאר הסגנונות. יודע להשכין שלום ולהרגיע ויכוחים אם נוצרים. חשוב לו שכולם יעבדו יחד.
כל אחד מהטיפוסים האלה יכול להפוך לטיפוס נוסף אותו מאפיין אדיג'ס בשם "בול עץ מת", שעיקר פעולתו עוסקת בשימור המצב הקיים והימנעות משינויים. עובד שעושה את המינימום שצריך, חשובה לו הישרדות במערכת. כל פעם שהוא מביא מנסה להעלות רעיון או את היכולות שלו, עוצרים אותו.
היצרן (P) - הופך ל"בול עץ מת", כאשר הידע מתיישן, כאשר אין לו אפשרות ללכת להשתלמויות מקצועיות.
המנהלן (A) - הופך ל"בול עץ מת", כאשר משנים חוקים, תהליכים והוא לא מצליח להסתגל לשינויים.
היזם (E) - הופך ל"בול עץ מת", כאשר רעיונותיו כבר לא מתקבלים מאחר והוא חוזר עליהם.
המתכלל (I) - הופך ל"בול עץ מת", כאשר בעיות דורשות פתרון מיידי כאן ועכשיו ואין לו זמן לבדוק את התמונה הכוללת.
מודל זה מדגיש את חשיבות תפקיד מנהלי משאבי אנוש, הם/ן צריכים/ות לדעת לזהות את הטיפוסים בתוך הצוותים השונים, לדעת לקלוט את המועמדים המתאימים והנכונים ולעשות חיבור נכון ושלם כדי שהקליטה לתוך צוות קיים תהיה מוצלחת לצוות עצמו ובסופו של דבר תתרום לניהול נכון של הארגון כולו. מנהל/ת משאבי אנוש צריכים/ות לדעת לנהל את האינטגרציה ביניהם מתוך הבנה שהם שונים זה מזה אך משלימים זה את זה והכי חשוב לדאוג שיהיה ביניהם כבוד הדדי והבנה, שכל אחד מביא משהו אחר.
Comments