top of page

לעבוד בחברה משפחתית



בעבר עבדתי בחברה משפחתית וגם היום אני מלווה חברה כזאת בתור פרילנסרית.


הרבה אנשים הרימו גבה ואמרו לי למה את צריכה את זה. אז כן, זה לא פשוט ומאוד מאתגר. לא פעם בשעת משבר היה לי רצון לעזוב הכל וללכת. אך אוהבת אתגרים אנוכי וכאשר פתחתי את העסק שמתי לי למטרה להביא ארגונים לדיוק והתפתחות, לגרום להם לשינוי וזה לא קורה ביום אחד, זה תהליך, לגרום להם להשקיע בהון האנושי בעובדים שלהם, מה שמשפיע גם מבחינה עסקית. win - win



👍 יתרונות:


🎈 סביבה רגועה יותר - לחברה משפחתית עשויה להיות סביבה רגועה יותר וזה יכול להיות נעים גם עבור בני משפחה שאינם בני משפחה. חברות מסוימות עשויות להתייחס לכל הצוות שלהן כאל משפחה, מה שיכול ליצור סביבת עבודה אישית נפלאה.


🎈 קבלת החלטות - זה יכול להיות קל יותר לקבל החלטות גדולות בחברה משפחתית. יש פחות בירוקרטיה ולרוב הם גמישים יותר. אם אתה זקוק לאישור לפרויקט, סביר יותר שתקבל החלטה מהירה.


🎈 עבודה בטוחה ויציבה - כאשר משפחה מנהלת חברה, הרצון לשמור על דברים רווחיים ויציבים לדורות הבאים הוא בדרך כלל חזק מאוד.


👎 חסרונות:


🎈 הרגשה של מחוץ לעסק – פגישות רבות והחלטות נלקחות ע"י בני משפחה בבית, או מחוץ לשעות העבודה. יכול לתת הרגשה של "אאוטסיידר".


🎈 קושי בהטמעת שינויים – גם אם לדעתך השינויים שאתה מציע ישפרו את אופן הפעולה של החברה, עלולה להיות התנגדות מצד בני משפחה, במיוחד אם בן משפחה מבוגר מנהל את החברה. הם עשויים לראות במעשיכם כמזיקים, והם עשויים לעשות כל שביכולתם כדי לשמור על המסורות שלהם, ולשמור על הכל כפי שהוא.


🎈 קידום בני משפחה – בני משפחה מקודמים לעתים קרובות גם אם הם אינם מתאימים לתפקיד חדש. זה יכול להוביל לבעיות עסקיות, כמו גם לצוות הלא משפחתי לזעם ומרמור, שהיה אמור לקבל את הקידום.


🎈 קבלת החלטות עסקיות – בני משפחה יתקשו לקבל החלטות עסקיות קשות שישפיעו לרעה על בן משפחה אחר, או לתת להם משוב שלילי על הביצועים שלהם כאשר הדבר מתאים.


🎈 מי הבוס? - לפעמים קשה להבין מי הסמכות מולה אתה עובד. יוצר כפילות בדרישות לגבי העבודה וסחבת בקידום תהליכים.


✅ ישנם מספר דברי שניתן לעשות כדי להקל על העבודה:


🎈 הגדרת תפקידים – חשוב לעשות הגדרת תפקידים לכולם, ולדאוג שהם ישתלבו בצורה מיטבית בתוך ההיררכיה של החברה.


🎈 תגמול הוגן - חשוב לתגמל את כל חברי הצוות על סמך יכולת והישגים, ולא על סמך יחסים אישיים. לדאוג שתהיה חלוקת תגמולים הוגנת בין המשפחה והצוות הלא משפחתי.


🎈 קידום בצורה הוגנת – חשוב לודא שלצוות שאינו משפחתי יש את אותם סיכויי התקדמות כמו לבני המשפחה. לדאוג שלעובדים תהיה את היכולת להתקדם בחברה. בכך תימנע עזיבה של אנשים טובים, עם הידע והכישרון בתוך הארגון.


🎈 להישאר ניטרלי - אם יש מחלוקת בין בני המשפחה, שאף להישאר ניטרלי. חשוב להקשיב לבעיות שלהם, אך לא להתערב, או לנסות לפתור משהו ביניהם. ברוב הפעמים יש מחלוקות ואירועים נוספים שמשפיעים על המחלוקת.


🎈 מנהל אחד - כדאי לקבוע מראש מול מי אתה עובד ומי מאשר סופית קבלת החלטות.


לסיכום עבודה עם חברה משפחתית מאוד מאתגרת, לפעמים צריך להלך על ביצים, לפעמים עושים צעד אחד קדימה ושניים אחורה ולוקח זמן לשינוי להיטמע. אבל כאשר מצליחים בהטמעת שינוי או תהליך חדש בחברה כזאת ורואים את התוצאות והתגובות זה שווה הכל.


ולא פחות חשוב מבחינתי להביא הרבה הרבה סבלנות וכבוד הדדי לתהליך.💗

Comments


bottom of page